Популярне

Тернополяни не захищені від зміїної отрути

Катастрофічна ситуація склалася в області з забезпеченістю сироватками та вакцинами. Останні надходили в регіон упродовж року в мінімальних дозах, а сироватки централізовано не постачалися взагалі.

 

У випадках захворювання на ботулізм та правець цього року використовувались залишки вакцин з минулих років, але і цей резерв вичерпано. Тепер медичному керівництву залишається одне – молитися, щоб потреби в них до кінця року не було.

Нема, не було і не буде

«Номер один» неодноразово розповідала про складну ситуацію в області з централізованим забезпеченням вакцини для проведення планових щеплень. Та ще гірші справи з протиправцевою та протиботулічною, а також з антитоксичною протизміїною сироватками. Ці захворювання дуже небезпечні і нерідко закінчуються летально, тому при перших підозрах на них потрібно провести комплекс заходів, включаючи введення сироваток. Та, на жаль, їх в області немає.

У відповідь на інформаційний запит нашому виданню департамент охорони здоров’я ТОДА повідомив, що за останні три роки випадки укусів отруйними зміями у Тернопільській області не реєструвалися. Втім потреба в антитоксичній протизміїній імунній сироватці на рік становить 20 флаконів (200 мл) для надання невідкладної допомоги при потребі потерпілим з укусами змій. Значно гірша ситуація у сусідній Івано-Франківщині. Там проблема укусів змії більш розповсюджена, особливо в літньо-осінній період. Лише у першому півріччі зафіксовано два таких випадки. Тоді використовували залишки вакцин з минулого року. Зараз сироватки немає ані в регіонах, ані в Україні в цілому. Річ у тім, що країною-виробником, яка постачала препарати, була Російська Федерація. Нещодавно вона підняла ціни на імунні сироватки у кілька разів. Так під час селекторної наради з представниками МОЗ була озвучена вартість у 90 тис. грн. за дозу. Відтак препарат цьогоріч централізовано не закуплявся.

Аналогічна ситуація з протиботулічною та протиправцевою сироватками. За даними департаменту, за період 2014 року по області зареєстровано 18 випадків захворювання на ботулізм. Утім летальності не було. Впродовж 2015 року зареєстровано 4 випадки захворювання. Один – летальний. Річна потреба у протиботулічній сироватці у кожному районі області практично однакова – 3 дози. І лише у м.Тернополі – сім.

Річна потреба області в протиправцевій вакцині складає 5200 доз. Упродовж 2014 року зареєстровано 3 випадки захворювання на правець. Один випадок серед дорослих – летальний. За повідомленням департаменту, на даний час протиботулічна та протизміїна сироватки в області відсутні.

- Тернопільська область належить до територій з високим ризиком зараження та рівня захворюваності на правець, - розповідає головний позаштатний епідеміолог ДОЗ ТОДА Марія Павельєва. - Щорічно реєструються випадки, в тому числі летальні. У цьому році випадків правця поки не зареєстровано. Два роки тому випадки правця реєстрували серед дитячого населення. Такого раніше ніколи не було. Враховуючи перебої і недостатнє забезпечення імунологічними препаратами, виникла небезпека захворюваності серед дітей. Відсоток охоплення дорослого населення проти правця у 2015 році становить 0,5%, у той час як в 2012 році – близько 50%.

Раніше вакцини для проведення екстрених заходів при підозрі на правець постачалися централізовано. На сьогодні проблема в тому, що цих вакцин немає в Україні.

Наголошують на профілактиці

Торік область отримала централізовано правцевий анатоксин у 20-дозових ампулах. Поставка надійшла у вигляді гуманітарної допомоги.  Проблема була в тому, що для однією людини потрібна лише одна доза вакцини. 20-дозові ампули використовують лікувальні заклади з великим напливом людей, адже термін придатності відкритої ампули - всього дві доби. Щодо протиправцевої сироватки, то її закупляли за кошти місцевих бюджетів. Так лікувальні заклади мали в запасі необхідну кількість доз. Загалом в області від початку року закуплено 190  доз протиправцевої сироватки на суму близько 10 тис. грн.

- В області склалася складна ситуація з забезпеченням імунобіологічними препаратами. Дифтерійно-правцевий анатоксин востаннє область отримувала в грудні 2012 року. Тому відсоток імунізації населення надзвичайно низький, - продовжує Марія Павельєва. - Враховуючи, що новий календар профілактичних щеплень не передбачає проведення щеплень проти правця вікової категорії, старшої за 60 років, усе доросле населення щеплюється препаратом АДПМ,  у якому є складова структура як від дифтерії, так і правця. Правцевий анатоксин закупляється за кошти місцевого бюджету. Він використовується при укусах тварин, обмороженнях, травмах. У таких випадках проводиться екстрена профілактика правця: спершу з’ясовується щеплювальний статус людини, тобто коли вона останній раз отримувала щеплення. Якщо ще не пройшло п’ять років, то проводити щеплення не потрібно. Якщо пройшло п’ять років і більше, тоді обов’язково.

Загалом правцевий анатоксин має невисоку вартість. Колись він коштував трохи більше 1 грн. Проблем з його закупівлею ніколи не було. Біда в тому, що наразі його нема в Україні.

Щодо випадків ботулізму, то вони в області реєструються щорічно. В цьому році зафіксовано три випадки захворювання. Один з них – летальний. У 2012 році летальний випадок пов'язаний із вживанням овочевої консерви. Як пояснила Марія Павельєва, збудник ботулізму гине при температурі 120 градусів. Людина в домашніх умовах не може простерилізувати продукти.

- У лікувальних закладах має бути безпечний мінімум сироваток на випадок необхідності у їх терміновому застосуванні, - підкреслює епідеміолог. - Сироватки закупляються за кошти місцевого бюджету. Зараз постало питання про те, щоб їх надали централізовано. У зв’язку з тим, що вартість цих сироваток надзвичайно висока, бюджети не спроможні взяти ці витрати на себе. Прикро й те, що навіть коли б людина сама хотіла купити сироватку, її немає звідки дістати. Тому МОЗ дозволив використовувати незареєстровані в Україні сироватки.

Не кращою залишається ситуація з проведенням планових щеплень. Так забезпечення імунобіологічними препаратами теж мінімальне. Імунізація населення проводиться у відповідності до забезпеченості препаратами: де є вакцини, там проводять щеплення, де немає – ні.

У МОЗ обіцяють, що до кінця року регіони будуть з вакцинами та сироватками. Однак станеться це не раніше листопада-грудня. Що робити до цього часу? Сподіватися, що потреби у них не буде, тому медики особливо наголошують на профілактиці.

 

http://tenews.te.ua/news_all.php?id=7915

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Loading...

Вибір редакції

Жов
05
Картриджі для друку. Які бувають і як обрати?

Картридж є незамінним елементом у будь-якій техніці для друку. Звичайно, що його вибір безпосередньо залежить від типу принтера. У сучасному світі з’явилося багато виробників, тому не дивно, що у користувачів часто виникають питання, як обрати найоптимальніший для себе варіант.

Бер
12
"Велике будівництво" - це не лише спорудження об'єктів інфраструктури, а й нові робочі місця, - Володимир Труш

Програма «Велике будівництво» - це не лише спорудження об’єктів інфраструктури, ремонт та будівництво доріг, а й нові робочі місця та додаткові надходження у місцеві бюджети. На цьому наголосив голова обласної державної адміністрації Володимир Труш під час брифінгу.

НОВІ КОМЕНТАРІ

Погода

parkovka.ua