Популярне

В Тернополі відкрилася виставка Миколи Шевчука

У галереї Національної спілки художників України відкрилася патріотично-виховна ретроспективна виставка живопису талановитого художника і громадського діяча Миколи Шевчука, приурочена його ювілею.

 

Привітати художника прийшли друзі – художники, волонтери, артисти, громадські діячі. Директор департаменту культури, релігій і національностей Тернопільської обласної державної адміністрації Григорій Шергей нагородив ювілянта Грамотою департаменту.

Микола Шевчук – громадський діяч, пройшов два Майдани. Від першої по шосту хвилі мобілізації провадить волонтерський рух у Теребовлянському районі. Він першим поставив пам’ятник Герою в Теребовлі, який загинув в АТО, пам’ятник Небесній Сотні. Викладає у Вищому училищі культури. Був одним з організаторів пленеру у Зарваниці, Збаражі, «Байда-фест».

Народився митець 30 жовтня 1965 року в селищі Смига Дубнівського району Рівненської області. Навчався у Кременецькому педагогічному училищі, пізніше у Львівському політехнічному інституті. Архітектор. З 1993 до 1995 працював у Теребовлянській міській раді за фахом. Від 1995 року працює викладачем Теребовлянського вищого училища культури. З того часу і до сьогодні художник доносить студентам на практиці не лише композиційну правильність створення та естетичне оздоблення робіт, але й сутність викладення глибокої ідеї в орнаментальних елементах декоративно-ужиткового мистецтва. Мистецька діяльність автора охоплює галузі станкового і монументального живопису, графіки і скульптури, базуючись на культурно-мистецьких традиціях рідного краю та Святому письмі.Всі роботи художника надзвичайно красиві, з глибоким змістом. За лініями пендзля можна прочитати історію краю.

Привітання митця відбувалися на фоні триптиху “Родюча нива”, як символ того, що все починається з роду-родини.Тому і триптих «Родюча нива» є віддзеркаленням двох культур: дохристиянської і християнської. У цій роботі автор проводить паралелі між зображувальною мовою орнаментики майстрів Трипільської доби та збереженими до сьогодні елементами візерункових композицій у писанкарстві та в інших видах декоративно–прикладного мистецтва різних регіонів України. Кожна з частин триптиху містить у собі автентичні фрагменти трипільської кераміки з елементами тогочасних орнаментів. Триптих належить до циклу робіт автора «Відлуння часу». У 2007 році персональна виставка художника під назвою «Відлуння часу» успішно експонувалась у Москві в Культурно-інформаційному центрі України в Росії, де було представлено понад 40 орнаментально-фігуративних композицій автора, присвячених дослідженню зображувальних елементів у декоративно- ужитковому мистецтві України.

Триптих « Родюча нива» містить в собі окрім культових фігур – богинь плодороддя, зображення сакральної кераміки у вигляді «трипільського бика», який є символом землеробської культури трипільців. У цій роботі автор використав трипільські знаки, які інформують глядача про родові гнізда та їх розселення у плині часу.

Триватиме патріотично-виховна ретроспективна виставка живопису Миколи Шевчука місяць в арт-галереї: м.Тернопіль, вул. Сагайдачного, 13.

 

 

Джерело: http://ternopil.te.ua/u-ternopoli-retrospektyvna-vystavka-zhyvopysu-mykoly-shevchuka-pryurochena-joho-yuvileyu/

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Loading...

Вибір редакції

Жов
05
Картриджі для друку. Які бувають і як обрати?

Картридж є незамінним елементом у будь-якій техніці для друку. Звичайно, що його вибір безпосередньо залежить від типу принтера. У сучасному світі з’явилося багато виробників, тому не дивно, що у користувачів часто виникають питання, як обрати найоптимальніший для себе варіант.

Бер
12
"Велике будівництво" - це не лише спорудження об'єктів інфраструктури, а й нові робочі місця, - Володимир Труш

Програма «Велике будівництво» - це не лише спорудження об’єктів інфраструктури, ремонт та будівництво доріг, а й нові робочі місця та додаткові надходження у місцеві бюджети. На цьому наголосив голова обласної державної адміністрації Володимир Труш під час брифінгу.

НОВІ КОМЕНТАРІ

Погода

parkovka.ua