Популярне

В Тернопільському ставі гниє риба

От уже не перший тиждень рибалки б’ють на сполох: у перлині міста, в тернопільському ставі, 90% коропів, яких запустили у червні для омолодження риби, хворі. Риба буквально гниє живцем, бувають такі екземпляри, які навіть у руки взяти страшно, бо на ній, подекуди, немає живого місця.

– Рибачу на цьому ставку вже років п’ять. От нещодавно зарибнили ставок  і запустили коропа. Клює той короп, але він же хворий, – бідкається рибалка Андрій.

За його словами, хворіє лише та риба, яку завезли нещодавно. Досвідчені рибалки кажуть, якщо не вжити заходів зараз і дозволити хворій рибі далі плавати у ставку, то за рік-два вона заразить собою іншу рибу і тоді здорової риби вже не буде взагалі.

– Хворіє виключно дзеркальний короп, якого цьогоріч запустили. До цього він у нашому ставку не водився, ніколи не клював. Був звичайний короп, лин, судак тощо, – продовжує Андрій.

Рибалки не знають, що робити з хворою рибиною: смажити її не ризикують, котам віддавати бояться, а відпускати назад не хочуть, бо та собою заразить здорову рибу. Але хворих коропів таки доводиться випускати, адже за вилов «молодняка» передбачено штраф від 500 грн.

Запустили й отруїли?

Любителі рибної ловлі певні, що наша риба хворіє на краснуху. Це інфекційна тяжка хвороба коропових риб, яка характеризується запаленням шкіряного покриву, крововиливами, виразками, асцитом, інфекційною черевною водянкою, єрошінням луски, витрішкуватістю, бактеріальною-геморагічною септицемією, серозно-геморагічним дерматитом, екзофтальмом, гниллю хвоста і плавників, глибоким некрозом м’язів, гідратацією м’язової тканини та всіх внутрішніх органів. Краснуха коропових риб належить до одного з найпоширеніших захворювань ставових риб, яке завдає значної шкоди рибництву.

Спеціалісти радять на рибне господарство, в якому виникло захворювання риби краснухою, невідкладно накладати карантин, заборонити ввезення та вивіз риби.

Нагадаємо, що ще у червні поточного року міська рада запустила в тернопільський став понад  6 тонн амура білого, товстолобика та коропа, пише Номер один.

До цього зарибнення відбувалося понад шість років тому. Закупляли рибу через процедуру відкритих торгів, за результатами яких  перемогло фермерське господарство «ГАДЗ» із Бучача. Як перемогло? Та, вочевидь, цілком законно, от тільки риба почала гнити не рік тому, а фактично одразу після «оновлення» ставу.

У Тернополі вже навіть анонсували проведення двох чемпіонатів світу з риболовлі у 2016 та 2017 роках. Та рибалки хвилюються, як з такою рибою показуватись на очі іноземцям. Та це вже питання похідне. Зараз цікавить інше – чим же хворіє риба?

Підтвердили – краснуха!

Покладатись на досвід тернопільських рибалок, звісно, чудово, але цього мало, щоб робити висновки. Тому журналісти газети «Номер один» шукали відповідь в установах, які можуть офіційно підтвердити чи спростувати діагноз краснуха.  Взявши дві щойно виловлені хворі рибини у місцевих рибалок, ми вирішили «здати» їх на аналізи.

Перше, що спало на думку, це Держсанепідслужба Тернопільської області. Як виявилось, даремно, бо тут із журналістами навідріз відмовились співпрацювати, аргументуючи тим, що перевіряють продукти, придатні для споживання, а сира риба (на той момент ще навіть жива)  до цього переліку не входить.

Тим паче, працівникам Держсанепідслужби потрібно підтвердження (документ, чек), звідки риба. Бояться, бачте, що журналісти використають їхні висновки як «чорний» піар для «винуватців» захворювання.  Крім того, пояснили, що споживач мав би мати «проблеми» з продуктом, який перевіряє, а до того який сенс витрачати час на перевірку, якщо все гаразд?! Іншими словами, слід спочатку отруїтись, а потім уже перевіряти продукт.

Тут нам порадили звернутися в інспекцію у справах захисту прав споживачів, але це тривала процедура, а, судячи зі слів рибалок, ситуація критична і потребує негайного вирішення.

Відповідь ми все ж знайшли у Тернопільській регіональній державній лабораторії ветеринарної медицини. На жаль, слова рибалок підтвердились. Згідно з висновком експертів, було встановлено аеромоноз коропових риб, або краснуху. Слід додати, що на перевірку ми «здавали» саме дзеркального коропа.

До слова, чутки про краснуху вже дійшли до Тернопільської міськради і, як нам стало відомо, створюється комісія, що мала б зайнятись вирішенням даного питання.

Правда, все це більше нагадує «бородатий» анекдот про козу, яку спочатку купили, бо важко жити, а потім продали , бо, як виявилось, з козою ще важче. Так і тут. Спочатку створили людям проблеми, а тепер давай їх вирішувати… Покращення, панове…

 

http://infoprostir.te.ua/?p=103996

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Loading...

Вибір редакції

Жов
05
Картриджі для друку. Які бувають і як обрати?

Картридж є незамінним елементом у будь-якій техніці для друку. Звичайно, що його вибір безпосередньо залежить від типу принтера. У сучасному світі з’явилося багато виробників, тому не дивно, що у користувачів часто виникають питання, як обрати найоптимальніший для себе варіант.

Бер
12
"Велике будівництво" - це не лише спорудження об'єктів інфраструктури, а й нові робочі місця, - Володимир Труш

Програма «Велике будівництво» - це не лише спорудження об’єктів інфраструктури, ремонт та будівництво доріг, а й нові робочі місця та додаткові надходження у місцеві бюджети. На цьому наголосив голова обласної державної адміністрації Володимир Труш під час брифінгу.

НОВІ КОМЕНТАРІ

Погода

parkovka.ua