Популярне

4 лютого в історії Тернополя

Сторінками історії: 1885 рік - народився психолог, філософ Степан Балей, 1962 рік – помер сотник УГА Никифор Гірняк, 2005 рік - головою Тернопільської ОДА став Іван Стойко.

 

4 лютого 1876 року - у Токах  Підволочиського району народився педагог, гімназійний професор, співробітник державного секретаріату освіти і віросповідання ЗУНР Петро Мороз. Помер 18 грудня 1942 р. у м.Станіславові.

4 лютого 1885 року - в с.Великі Бірки Тернопільського району народився психолог, педагог, філософ, доктор медицини, професорСтепан Балей. Викладав в українських гімназіях Тернополя, Перемишля і Львова. Займав посаду директора Варшавського педагогічного інституту Спілки вчителів. Тут він написав низку праць з питань дитячої педагогічної і соціальної психології, котрі по кілька разів перевидавались. За заслуги на науковій ниві нашого земляка нагородили Хрестом Ордена Відродження, обрали членом Польської Академії Наук. Помер Степан Балей 13 жовтня 1952 року у Варшаві, де й похований.

4 лютого 1925 року – в США помер україн­ський педагог і громадсько-освітній діяч, уродженець Романівки Теребовлянського району Дмитро Андрейко. 1907 виїхав у США де став редактором газети «Свобода». Автор «Практичних вказівок для вчителів українських шкіл в Америці», «Букваря» та шкільних читанок. Зібрав, упорядкував і видав у Нью-Йорку дві збірки під назвою «Звуки України» із текстами і нотами українських пісень.

4 лютого 1945 року - в с.Денисів Козівського району під час бою повстанці убили старшого уповноваженого РВ МВС Дмитра Борисенка, поранили старшого оперуповноваженого Малацького. За це більшовики арештували 35 селян.

4 лютого 1950 року – радянська влада висунула звинувачення арештованому колишньому ігуменові  монастиря редемптористів в Тернополі о.Івану Зятику (на фото), який, після депортації до Бельгії о.Йосипа де Вохта став протоігуменом Чину та генеральним вікарієм УГКЦ. Його звинуватили в тому, що: «проповідує ідеї Папи Римського про розповсюдження католицької віри серед народів всього світу та об’єднання католиків».

У 1951 році о. Зятика засудили на 10 років позбавлення волі. Ув’язнення призначили відбувати в Іркутській області. 17 травня 1952 року, після важких побоїв палицями у Велику П’ятницю, його, напівпритомного, залишили на морозі. Помер у в’язничній лікарні. Поховали його в Тайшерському районі Іркутської області. У 2011 році св.Папа Римський Іван Павло ІІ проголосив о.Івана Зятика Блаженним.

4 лютого 1962 року - у Філадельфії (США) помер педагог, доктор філософії, гімназійний професор, командир Коша УСС, сотник УГА, громадсько-культурний діяч у діаспорі, засновник Пласту в Тернополі, уродженець Струсова Никифор Гірняк.

4 лютого 1985 року – в Австралії помер український ветеринарний лікар, громадський діяч, уродженець Бучача Євген Барановський. Ветеринарію студіював у Варшаві, Відні, Львові, Лейпцігу, Ганновері. До Австралії приїхав 1950 р.

4 лютого 2005 року - головою Тернопільської обласної державної адміністрації призначено Івана Стойка. На цій посаді він пропрацював до 22 жовтня 2007 року.

 

 

Джерело: http://ternopoliany.te.ua

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Loading...

Вибір редакції

Жов
05
Картриджі для друку. Які бувають і як обрати?

Картридж є незамінним елементом у будь-якій техніці для друку. Звичайно, що його вибір безпосередньо залежить від типу принтера. У сучасному світі з’явилося багато виробників, тому не дивно, що у користувачів часто виникають питання, як обрати найоптимальніший для себе варіант.

Бер
12
"Велике будівництво" - це не лише спорудження об'єктів інфраструктури, а й нові робочі місця, - Володимир Труш

Програма «Велике будівництво» - це не лише спорудження об’єктів інфраструктури, ремонт та будівництво доріг, а й нові робочі місця та додаткові надходження у місцеві бюджети. На цьому наголосив голова обласної державної адміністрації Володимир Труш під час брифінгу.

НОВІ КОМЕНТАРІ

Погода

parkovka.ua