Популярне

Зниклий палац під Тернополем

Оточений парком палац з колонами стояв колись неподалік Тернополя. За яких обставин він зник наразі невідомо.

 

Водночас інформацію про нього оприлюднили в спільноті Шанувальників історії та архітектури Тарнополя.

"На правому березі річки Серет, тепер мікрорайоні «Дружба», а колись село Загребелля (Zagrobella), на пагорбі що височить над річковою долиною, напевне в XIX столітті Мартин-Вінсентій Кросновський спорудив великий красивий палац. Фасад будинку прикрашали високі колони, з боків головного входу знаходилися скульптури левів у натуральну величину. Коло палацу було споруджено костел. Навколо палацу було розбито великий парк. Під замком, в річковій долині знаходився великий іподром. 1869 року палац перейшов у власність Орловських, далі Радзивилів. В 1890 році палац придбали Чартковські-Голейовські ( власники замку в Висічці).
Після Першої Світової війни Віктор Чарковський-Голейовський передав палац та частину замлі під Рільничу школу. В школі навчали нових методів господарювання на землі. Навчальний закладнаправляв своїх вихованців навіть на закордонні стажування, забезпечуючи їх відповідними стипендіями. Це був єдиний навчальний заклад такого типу на всю тодішню Тернопільщину. Наприкінці 1930 років школу перенесли на вулицю Міцкевича. (зараз бульвар Т.Г. Шевченка). За деякими історичними даними відомо, що замок було знищено під час боїв у Другій світовій війни, але на фото 50 років XX століття чітко видно палац на Загребеллі.
Отже палац «зник» в 50-60 роках XXстоліття. От і всі відомості які вдалося віднайти про замок-палац на Загребеллі. Згадка про палац є в книзі:„ Przesz?o?? i zabytki wojew?dztwaTarnopolskiego”(Tarnopol 1926).Aleksander Czo?owski i BohdanJanusz", – йдеться в повідомленні спільноти.

 

 

Джерело: http://www.0352.ua

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Loading...

Вибір редакції

Жов
05
Картриджі для друку. Які бувають і як обрати?

Картридж є незамінним елементом у будь-якій техніці для друку. Звичайно, що його вибір безпосередньо залежить від типу принтера. У сучасному світі з’явилося багато виробників, тому не дивно, що у користувачів часто виникають питання, як обрати найоптимальніший для себе варіант.

Бер
12
"Велике будівництво" - це не лише спорудження об'єктів інфраструктури, а й нові робочі місця, - Володимир Труш

Програма «Велике будівництво» - це не лише спорудження об’єктів інфраструктури, ремонт та будівництво доріг, а й нові робочі місця та додаткові надходження у місцеві бюджети. На цьому наголосив голова обласної державної адміністрації Володимир Труш під час брифінгу.

НОВІ КОМЕНТАРІ

Погода

parkovka.ua