Популярне

23 грудня в історії Тернополя

Сторінками історії: 1965 - народився ректор ТНЕУ Андрій Крисоватий, 1979 - померла зв’язкова Головного ОУН Галина Дидик, 1989 - освячено приміщення майбутнього Катедрального собору УГКЦ в Тернополі.

 

23 грудня 1918 року – у Тернополі, за участю віце-президента УНРади Лева Бачинського відбулося спеціальне засідання Уряду ЗУНР стосовно об'єднання ЗУНР та УНР. В офіційному повідомленні про нього говорилося: "Вирішено послати делегацію до Києва з метою завершення злуки обох українських республік". Таким чином, остаточне рішення про об'єднання ЗУНР з УНР було прийнято в Тернополі.

23 грудня 1918 року - у Тернополі офіційно подав у відставку голова Уряду ЗУНР Кость Левицький. Раду Державних Секретарів тимчасово очолив уродженець Тернопільщини Сидір Голубович.

23 грудня 1930 року - на Харківщині народилася українська актриса, Заслужена артистка УРСР Євдокія Боровська. Проживала у м.Бережани. З 1957 по 1994 роки працювала у Тернопільському українському музично-драматичному театрі ім. Т.Шевченка. Померла 21 листопада 2012 року в м.Тернопіль.

23 грудня 1947 року - в СРСР оголосили 1 січня вихідним днем.

23 грудня 1963 року – Ватикан визнав, що галицький митрополит має статус Верховного архієпископа й іменувала уродженця Тернопільщини, предстоятеля УГКЦ Йосифа Сліпого членом Східної конґреґації

23 грудня 1965 року - народився ректор Тернопільського національного економічного університету Андрій Крисоватий.

23 грудня 1979 року - померла зв’язкова Головного проводу ОУН, довголітній в’язень радянських таборів Галина Дидик (на фото). Похована в м. Бережанах.

23 грудня 1989 року - о.Ігор Возняк освятив приміщення майбутнього Катедрального собору УГКЦ в Тернополі. З того дня в храмі щоденно відправлялися Літургії.

 

 

Джерело: http://ternopoliany.te.ua

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Loading...

Вибір редакції

Жов
05
Картриджі для друку. Які бувають і як обрати?

Картридж є незамінним елементом у будь-якій техніці для друку. Звичайно, що його вибір безпосередньо залежить від типу принтера. У сучасному світі з’явилося багато виробників, тому не дивно, що у користувачів часто виникають питання, як обрати найоптимальніший для себе варіант.

Бер
12
"Велике будівництво" - це не лише спорудження об'єктів інфраструктури, а й нові робочі місця, - Володимир Труш

Програма «Велике будівництво» - це не лише спорудження об’єктів інфраструктури, ремонт та будівництво доріг, а й нові робочі місця та додаткові надходження у місцеві бюджети. На цьому наголосив голова обласної державної адміністрації Володимир Труш під час брифінгу.

НОВІ КОМЕНТАРІ

Погода

parkovka.ua