Популярне

Гімназії на Тернопільщині виповнилоя 210 років

210 років з дня відкриття святкувала гімназія в Бережанах. Свято відбулося за участю учнів та працівників гімназії, батьків. Серед почесних гостей були гімназисти воєнних років та колишні педпрацівники.

 

Довідка. Бережанська гімназія є однією з найдавніших гімназій в Україні. Відіграла помітну роль у духовному розвитку СхідноїГаличини, значно сприяла українському відродженню в краї. Заснована 1789 р. з німецькою мовою викладання, від 1874 р. мовою викладання була польська, 1905 р. утворено укра¬їномовні класи. Від 1805 р. навчальні класи гімназії містилися в будинку міської ратуші. В ній працювали відомі українські діячі освіти, науки і культури Олександр Барвінський, Богдан Лепкий, Степан Томашівський, Роман Борковський та інші. Учнями Бережанської гімназії в різні роки були Лев Лотоцький і його сини Антін, Володимир-Богдан та Михайло, Ярослав Бабуняк, Павло Баб'як, Осип Баран, Осип Дяків-Горновий, Осип Ковшевич, Франц Коковський, Зенон Кузеля, Мирослав Кушнір, Мирослав Лабунька, М. Мороз, Рудольф Мох, Омелян Огоновський, Михайло Осадца, Михайло Рудницький, Василь Савчак, Володимир Савчак, С. Соневицький, Ярослав Старух, Яків Струхманчук, Петро Федорів, Антін Чернецький, Маркіян Шашкевич, Михайло Яцків, Ярослав Скасків та інші, чимало діячів польської, німецької, чеської культури. Гімназія працювала до 1944 року, а в 1992-му поновила діяльність. Від 2003 р. носить ім'я Богдана Лепкого.

 

http://akcent.te.ua/novini/658-gmnazya-na-ternoplschin-vdznachila-210-rokv.html

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Loading...

Вибір редакції

Жов
05
Картриджі для друку. Які бувають і як обрати?

Картридж є незамінним елементом у будь-якій техніці для друку. Звичайно, що його вибір безпосередньо залежить від типу принтера. У сучасному світі з’явилося багато виробників, тому не дивно, що у користувачів часто виникають питання, як обрати найоптимальніший для себе варіант.

Бер
12
"Велике будівництво" - це не лише спорудження об'єктів інфраструктури, а й нові робочі місця, - Володимир Труш

Програма «Велике будівництво» - це не лише спорудження об’єктів інфраструктури, ремонт та будівництво доріг, а й нові робочі місця та додаткові надходження у місцеві бюджети. На цьому наголосив голова обласної державної адміністрації Володимир Труш під час брифінгу.

НОВІ КОМЕНТАРІ

Погода

parkovka.ua