Популярне

Проблема сказу на Тернопільщині

За останні роки для нашої області сказ став одним з найбільш актуальних та особливо небезпечних захворювань.

 

За підсумками 2012 року Тернопільщина займала одне з перших місць в Україні щодо кількості зареєстрованих випадків сказу серед тварин. Також у 2010 та 2011 році у Бучацькому та Ланівецькому районах було зареєстровано два випадки, де люди загинули від гідрофобії.

Цьогоріч в Україні вже зареєстровано шість летальних випадків.  Щоправда Тернопільщину ця сумна статистика оминула. У 2015 році в області зменшилась кількість звернень людей за медичною допомогою з приводу покусів, подряпин, ослинень тваринами, але кількість призначених антирабічних щеплень постраждалим збільшилась.

«Хоча вірус сказу передається людині під час укусу хворої тварини, все ж щепленню підлягають всі хто контактував з нею. На Тернопільщині гостро стоїть проблема з вакцинацією. Адже цьогоріч збільшилася кількість сказу серед тварин, а відтак кількість людей, які з ними контактували. Всі вони потребують вакцинації.  Для щеплення використовують антирабічну вакцину і антирабічний імуноглобулін. Остання у цьому році взагалі не використовувалась

Проблема у тому, що вакцини немає в Україні. Тому зустрічаються і такі випадки, коли постраждалі власним коштом закупляються її закордоном», - розповідає  завідувач відділення організації епідеміологічних досліджень ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України» Марія Павельєва.

Основні переносники сказу – лисиці. Тварини не бояться навідуватись до людський помешкань та, таким чином, розносити вірус.

«Останній часом лисиці все частіше заходять на людські подвір’я і відповідно контактують або ж людьми, або ж зі свійськими тваринами.

Також сказ реєструється і серед безпритульних тварин. Навіть не зважаючи на те, що чотирилапі  кліпсовані та щеплені проти сказу – все ж вони також хочуть їсти та часто контактують з зараженими тваринами», - продовжує пані Марія

Як зазначають у санепідемстанції – основна проблема поширення сказу полягає  у тому, що на Тернопільщині, тай по всій Україні, не проводиться облік тварин. Якби ж кожен домашній кіт чи собака щорічно проходили відповідні обстеження, проблем вдалося б уникнути.

Додамо, що особливістю сказу є те, що перші ознаки хвороби виникають пізно, коли у мозку вже відбулися руйнівні процеси (набряк, крововилив, деградація нервових клітин), це робить лікування практично неможливим. Людина помирає протягом 5-7 днів у важких муках. Отже, щоб не захворіти на сказ, треба оберігатись від укусів тварин (особливо бродячих та диких), а при отриманні укусів за призначенням лікаря отримати курс профілактичних антирабічних щеплень.

Збудник сказу є у слині і в мозку хворої тварини, або, здавалося б, клінічно здорової, адже перші прояви у неї можуть з’явитися вже за 10 днів. Перебіг сказу у різних тварин має свої особливості. Хворі на сказ лисиці не нападають на людей, не наносять їм важких укусів, не бояться нікого, не збуджені, забігають у населені пункти і йдуть до людей. У собак змінюється поведінка: злі стають лагідними і, навпаки, ласкаві проявляють агресивність, не знаходять собі місця, безупинно ковтають повітря. Коти поводяться агресивно. Загально прийнятними клінічними ознаками сказу у тварин є зміна поведінки, збудження, слиновиділення, блювання, параліч м’язів.

 

 

Джерело: http://ternopoliany.te.ua

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Loading...

Вибір редакції

Жов
05
Картриджі для друку. Які бувають і як обрати?

Картридж є незамінним елементом у будь-якій техніці для друку. Звичайно, що його вибір безпосередньо залежить від типу принтера. У сучасному світі з’явилося багато виробників, тому не дивно, що у користувачів часто виникають питання, як обрати найоптимальніший для себе варіант.

Бер
12
"Велике будівництво" - це не лише спорудження об'єктів інфраструктури, а й нові робочі місця, - Володимир Труш

Програма «Велике будівництво» - це не лише спорудження об’єктів інфраструктури, ремонт та будівництво доріг, а й нові робочі місця та додаткові надходження у місцеві бюджети. На цьому наголосив голова обласної державної адміністрації Володимир Труш під час брифінгу.

НОВІ КОМЕНТАРІ

Погода

parkovka.ua