Популярне

11 грудня в історії Тернополя


Сторінками історії: 1882 року – народився театральний ак¬тор Євген Захарчук, 1937 – НКВД стратило дружину тернополянина, художника Михайла Бойчука Софію Налепинську-Бойчук, 1985 - помер старшина УПА, письменник Максим Скорупський.

 

11 грудня 1882 року – у с.Гадинківці Гусятинського району народився український театральний ак­тор Євген Захарчук. Працював актором театру товариства «Руська бесіда» у Львові, в театрі Миколи Садовського у Києві, у Київському театрі «Веселий жарт». У квітні 1937 Захарчук заарештований органами НКВС у Києві; в жовтні того ж року засудили до розстрілу.

11 грудня 1889 року - в Тернополі народився історик української церкви і права, педагог і публіцист, український суспільний і католицький діяч Микола Чубатий. Брав активну участь у відновленні державності в Західній Україні як розвідник і кур'єр Центрального Військового Комітету, що готував Листопадове повстання. Був активним учасником зайняття українськими силами Львова вночі 1 листопада 1918 року та роззброєння відділку жандармерії в Миклашові під Львовом. Став першим асистентом державного секретаря освіти Агенора Артимовича в уряді ЗУНР. У січні 1919 року прем'єр Сидір Голубович включив його, як знавця історії українського права, до складу делегації до Києва для проведення злуки ЗУНР і УНР.

11 грудня 1937 року – НКВД стратило Софію Налепинську-Бойчук – дружину тернополянина, художника Михайла Бойчука. У кримінальній справі жінка проходила, як «шпигунка» і «дружина керівника націоналістичної терористичної організації серед художників».

11 грудня 1985 року – у США помер старшина УПА, письменник, тереновий провідник ОУН (мельниківців) в США, уродженець Шумщини Максим Скорупський.

11 грудня 1986 року - у м.Кременець (за іншими даними - с.Білокриниця Кременецького району) народився український військовий журналіст, капітан-лейтенант, заступник редактора телерадіокомпанії Міноборони України «Бриз» Дмитро Лабуткін. Проходив службу у Севастополі. Навесні 2014 року після окупації Криму російськими військами виїхав з Криму. У місті Дебальцеве Дмитро провів зйомки та зібрав фотоматеріали для переговорної групи у Мінську, мав повертатися з ними до Києва. Зник 16 лютого 2015 у районі Дебальцевого разом із розвідгрупою ЗСУ після обстрілу колони, якою вночі вивозили поранених у напрямку Артемівська. Похорон відбувся 25 березня в с.Білокриниця Кременецького району.

11 грудня 1988 року – народився український військовик, навідник зенітно-артилерійського підрозділу 3-го батальйону 80-ї окремої аеромобільної бригади В'ячеслав Мельник (позивний «Анчоус»). Від 2 років проживав у с.Білокриниця Кременецького. Загинув 20 січня 2015 у боях за аеропорт Донецька від крововтрати, численних проникаючих вогнепальних поранень грудної клітини та живота.

11 грудня 2013 року - Тернопільська міська рада вирішила відмовитись від виконання злочинних указів, наказів, постанов, розпоряджень та інших нормативних документів Президента України, Кабінету Міністрів України та їх структурних підрозділів на місцях, які порушують права людини та громадянські свободи; закликала правоохоронців та військовослужбовців не виконувати злочинні накази, спрямовані проти демократії, прав та свобод громадян України; вимагає від правоохоронців припинення насильства до мирних демонстрантів.

Міський голова Тернополя підписав розпорядження про створення комісії щодо фактів порушення громадянських свобод членів Тернопільської територіальної громади.

 

 

Джерело: http://ternopoliany.te.ua

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Loading...

Вибір редакції

Жов
05
Картриджі для друку. Які бувають і як обрати?

Картридж є незамінним елементом у будь-якій техніці для друку. Звичайно, що його вибір безпосередньо залежить від типу принтера. У сучасному світі з’явилося багато виробників, тому не дивно, що у користувачів часто виникають питання, як обрати найоптимальніший для себе варіант.

Бер
12
"Велике будівництво" - це не лише спорудження об'єктів інфраструктури, а й нові робочі місця, - Володимир Труш

Програма «Велике будівництво» - це не лише спорудження об’єктів інфраструктури, ремонт та будівництво доріг, а й нові робочі місця та додаткові надходження у місцеві бюджети. На цьому наголосив голова обласної державної адміністрації Володимир Труш під час брифінгу.

НОВІ КОМЕНТАРІ

Погода

parkovka.ua