Популярне

19 листопада в історії Тернополя

Сторінками історії: 1916 - надання автономії Східній Галичині в складі Австро-Угорщини, 1918 - Перша Підгаєцька сотня УГА відбула до Львова, 1937 - розстріл офіцера УГА Миколи Стрільчика.

 

19 вересня 1916 року - імператор Австро-Угорщини Франц Йосиф I надав автономію Східній Галичині -  історично-географічній території на заході України. Східна Галичина сьогодні обіймає цілком Львівську та Івано-Франківську області України, а також Тернопільську область без її північної смуги з районами Кременецьким, Шумським, Лановецьким і північною частиною Збаражчини.

19 листопада 1918 року - Перша Підгаєцька сотня УГА відбула до Львова. На час українсько-польської війни УГА поповнили багато підгайчан. серед них: Степан Банах, Мирон Голо- вінський, Ксаверій Мостовий, Іван та Спиридон Титли й ін. 

19 листопада 1937 року - у м.Києві, на підставі сфабрикованого звинувачення, органами НКВС розстріляний офіцер УГА, педагог, художник, уродженець  с.Кривеньке Чортківського району Микола Стрільчик.

19 листопада 1939 року – з Києва до Львова від’їхала повноважна комісія і делегація трудящих Львівської, Тернопільської, Станіславської, Луцької областей, які знайомилися з життям Радянської України.

19 листопада 1984 року – рішенням виконкому Тернопільської обласної ради об'єктом природно-заповідного фонду оголошено гору Уніас,  розташовану на південний схід від с.Антонівці Шумського району. Під охороною - типовий останець Кременецьких гір ерозійного походження, складений переважно нижньосарматським дрібнозернистим кварцовим піском, покритим піщанистим оолітовим вапняком цього ж віку. Під вапняками - низка карстово-ерозійних порожнин. У порожнинах і на поверхні гори є сліди проживання давніх людей.

19 листопада 1984 року - рішенням виконкому Тернопільської обласної ради об'єктом природно-заповідного фонду оголошено Касперівсько-Городоцький іхтіологічний заказник, розташований у Заліщицькому районі Тернопілської області, в межах річки Серет — від Касперівської ГЕС до її гирла. Під охороною - ділянка Серету, як місце проживання та відтворення вирезуба, занесеного до Червоної книги України

19 листопада 1984 року - рішенням виконкому Тернопільської обласної ради об'єктом природно-заповідного фонду оголошено Городоцько-Добрівлянський іхтіологічний заказник, розташований у межах річки Дністер, від гирла річки Серет до турбази «Дністрянка». Під охороною - фрагмент річки Дністер, як місце нагулу, нересту та відтворення чисельності вирезуба.

19 листопада 1989 року - з цвинтаря концтабору біля с. Кучине Пермської області, Росія, на Байковому кладовищі м.Києва перепоховано тлінні рештки членів Української Гельсінкської групи: Василя Стуса, Юрія Литвина, Олекси Тихого. Активну участь у їх перепохованні брав політв’язень, уродженець Тернопільщини Ігор Бондар, у помешканні якого в м.Київ, по вул.Білоруська, відбувалося  підпільне засідання оргкомітету акції.

 

 

Джерело: http://ternopoliany.te.ua/zhittya/11138-19-lystopada-tsei-den-v-istorii-ternopillia

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Loading...

Вибір редакції

Жов
05
Картриджі для друку. Які бувають і як обрати?

Картридж є незамінним елементом у будь-якій техніці для друку. Звичайно, що його вибір безпосередньо залежить від типу принтера. У сучасному світі з’явилося багато виробників, тому не дивно, що у користувачів часто виникають питання, як обрати найоптимальніший для себе варіант.

Бер
12
"Велике будівництво" - це не лише спорудження об'єктів інфраструктури, а й нові робочі місця, - Володимир Труш

Програма «Велике будівництво» - це не лише спорудження об’єктів інфраструктури, ремонт та будівництво доріг, а й нові робочі місця та додаткові надходження у місцеві бюджети. На цьому наголосив голова обласної державної адміністрації Володимир Труш під час брифінгу.

НОВІ КОМЕНТАРІ

Погода

parkovka.ua