Популярне

Сьогодні день народження відомої художниці з Тернопільщини

15 вересня 1877 року у місті Бережани народилася український графік, маляр Олена Кульчицька. Народний художник УРСР, Депутат Верховної Ради УРСР 3-4-го скликань. Автор понад 4000 художніх творів.

 

Вона творила своєрідний літопис народного життя. Такими є живописні твори: жанрові композиції «Жнива», «Діти зі свічками», портрети «На прощу», численні пейзажі, натюрморти. З 1945 по 1954 роки Олена Кульчицька викладала графіку в Українському поліграфічному інституті ім. І. Федорова.
 
Випускає серію ліногравюр «Лихоліття українського народу». Велику мистецьку й наукову вартість мають її альбоми акварелей «Народна архітектура західних областей УРСР» та «Народний одяг західних областей УРСР» (1959, більш ніж 100 малюнків).

За 1928–1946 роки вона пройшла пішки майже всю Західну Україну, малюючи з натури. Багато сил художниця віддала килимарству: створювала ескізи орнаментів для килимів, які потім ткала її сестра. Після другої совєцької окупації не поїхала на еміграцію, а активно допомагала родинам, які зазнали арештів та висилок до Росії.

Зверталася до різноманітних установ з проханням про звільнення багатьох діячів української культури. У 1955 Кульчицька розгорнула цілу кампанію на захист від закриття Львівського художнього училища - вже після звільнення України від СССР цей заклад виріс у Львівський державний коледж декоративного та ужиткового мистецтва імені Івана Труша. Померла Олена Кульчицька 9 березня 1967 року у Львові.

 

http://beztaby.te.ua/novini-ternopilshchini/sogodni-den-narodzhennia-vidomoyi-hudozhnitsi-z-ternopilshchini

 

 

 

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Loading...

Вибір редакції

Жов
05
Картриджі для друку. Які бувають і як обрати?

Картридж є незамінним елементом у будь-якій техніці для друку. Звичайно, що його вибір безпосередньо залежить від типу принтера. У сучасному світі з’явилося багато виробників, тому не дивно, що у користувачів часто виникають питання, як обрати найоптимальніший для себе варіант.

Бер
12
"Велике будівництво" - це не лише спорудження об'єктів інфраструктури, а й нові робочі місця, - Володимир Труш

Програма «Велике будівництво» - це не лише спорудження об’єктів інфраструктури, ремонт та будівництво доріг, а й нові робочі місця та додаткові надходження у місцеві бюджети. На цьому наголосив голова обласної державної адміністрації Володимир Труш під час брифінгу.

НОВІ КОМЕНТАРІ

Погода

parkovka.ua