Популярне

В центрі Тернополя знаходилося кладовище

На плані міста 1936-37рр у цьому секторі тягнулася вулиця Ставова. Гуси плавають не випадково, бо здавна їх було багато.

 

Неподалік Надставної церкви існувала вулиця Гусяча, тепер частина парку Топільче. На пагорбі видніються будинки в межах вулиці Над Ставом, тоді Вінцентія Поля. Польський поет і етнограф Вінцентій Поль де Поленбурґ був випускником Першої тернопільської гімназії, тепер тут пам’ятник Франку, будинок зруйновано в 1944 році. Пише у спільноті Від Тарнополя до Тернополя Тарас Мушій
 Біля дамби, на підвалинах древнього дерев’яного храму (історія якого сягає XIII ст., часів Данила Галицького), водночас із замком була зведена мурована з каменю-пісковика церква Здвиження Чесного Хреста. Старожили називають її Надставною.

За церквою, на пагорбі (між вул. Руською і Старим Ринком), містився хри¬стиянський цвинтар — перший у Тернополі. Останні надгробки на ньому, очевидно, були датовані 1783 p., коли цісар Йозеф II заборонив поховання на цвинтарях при костьолах і церквах. Винятки робили лише для духовенства.
У церкві (до Другої світової війни) зберігалося Євангеліє, видане у Вільно 1649 р. Напис на срібній оправі повідомляв: “Тщанієм і трудолюбієм Ієрея Николая при храмі Чеснаго Креста Господня и всіх обще христіян, облече в ліпоту сіє Евангеліє напрестольное в році ахи (1608) місяця Юня дня 29 Іоан злотник Тарнополскій”. Інший напис свідчив, що “оно (Євангеліє) откуплено од жовніров подчас збуреня Межиборскаго”.

 

http://lypa.com.ua/2015/09/15/v-tsentri-ternopolya-ranishe-bulo-kladovysche-foto/

Якщо ви помітили помилку, будь ласка, виділіть неправильний текст та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо, що робите нас кращими.


Loading...

Вибір редакції

Жов
05
Картриджі для друку. Які бувають і як обрати?

Картридж є незамінним елементом у будь-якій техніці для друку. Звичайно, що його вибір безпосередньо залежить від типу принтера. У сучасному світі з’явилося багато виробників, тому не дивно, що у користувачів часто виникають питання, як обрати найоптимальніший для себе варіант.

Бер
12
"Велике будівництво" - це не лише спорудження об'єктів інфраструктури, а й нові робочі місця, - Володимир Труш

Програма «Велике будівництво» - це не лише спорудження об’єктів інфраструктури, ремонт та будівництво доріг, а й нові робочі місця та додаткові надходження у місцеві бюджети. На цьому наголосив голова обласної державної адміністрації Володимир Труш під час брифінгу.

НОВІ КОМЕНТАРІ

Погода

parkovka.ua